Dođi i sutra

Originalni recept za ove starinske kolačiće glasi: ‘vrhnja koliko i masti, brašna koliko pojede.’ Eh… dakle evo i objašnjenja.

Moj je ‘pojeo’ tri puta više brašna, što znači da ako stavite jednu čašicu kiselog vrhnja i isto toliko masti (u originalu je svinjska mast, ali može i maslac), onda na to idu 3 čašice brašna. Osobno sam stavila 2 čašice glatkog brašna i 1 oštrog, ali ako nemate oštrog, može sve i od glatkog. Od ove smjese ćete dobiti 2 tepsije kolačića, no pošto se kolačići spajaju, ispadne jedna tepsija. Ono što je specifično za ove kolačiće su modle koje ćete morati potražiti po dućanima, ja sam svoje dobila pa ne znam gdje ih ima za kupiti. Fotografiju modlica možete pogledati u nastavku.

Sastojci za ‘Dođi i sutra’:
  • 1 čašica kiselog vrhnja (180 g)
  • 1 čašica svinjske masti ili maslaca sobne temperature
  • cca 3 čašice brašna
  • Džem od marelica
  • Sitni šečer

Priprema:
1. Rukama zamijesite tijesto od vrhnja, masti i brašna.
2. Pobrašnite radnu plohu i razvaljajte tijesto valjkom na cca pola centimetra debljine. Osobno uzmem pola tijesta pa razvaljam, pa kad potrošim onda drugu polovicu jer mi je tako lakše, no možete odmah i cijelo tijesto.
3. Sa ovakvim modlicama izrezujte kolačiće i prebacujte ih u namašćeni lim.
Dođi i sutra modle
4. Pećnicu zagrijte na 200°, i pecite 20ak minuta. Jako je važno da kolačiće izvadite na vrijeme, tj. da vam ne poprime smeđu boju. Njima je dovoljno da samo lagano požute i to je to.
5. Ostavite ih da se hlade, te kada su potpuno hladni mažite ih džemom od marelica. Ja koristim ovaj jer je dovoljno gust da ih zalijepi.
6. Džem mažite na ovu polovicu bez rupice te na nju zalijepite dio kolačića s rupicom i zatim ih ubacujte u sitni šečer.

Posluživanje:
Kolačiće možete posluživati i danima nakon pečenja jer su masni i neće vam se osušiti.