Kisela cikla za zimnicu

Domaća kisela cikla odlična je i zdrava zimnica, lako se sprema pa možete u njoj uživati tokom cijele godine. Cikla spada u korjenasto povrće i iznimno je zdrava. Osim što je odlična za anemiju, također snižava tlak, daje energiju, pomaže probavi, prepuna je antioksidansa, čuva imunitet… Mnogobrojne su dobrobiti za naše zdravlje koje nam daruje ovaj plod prekrasne ružičaste boje, a osim toga ima jako malo kalorija (čak duplo manje od banane). Kako biste mogli uživati u njoj tokom cijele godine, isprobajte ovaj recept za domaću kiselu ciklu, bez umjetnih konzervanasa.

kisela cikla za zimu
Sastojci za recept ‘Kisela cikla za zimnica’:
 • 5 kg cikle
 • 15 dkg šećera
 • 15 dkg soli
 • 3 l vode
 • 1 l octa
 • staklenke
Kisela cikla za zimnicu
Priprema:
 1. Ciklu operite i stavite je kuhati oko 1,5 sat (nemojte je guliti). U onom trenutku kada je bez problema možete probosti vilicom, znači da je gotova.
 2. Dok se cikla kuha, u drugom loncu zakipite vodu, ocat, sol i šećer. Neka kuha 5 minuta, zatim skinite s vatre.
 3. Skuhanu ciklu izvadite iz vode, pustite da se malo ohladi, ogulite je te narežite na šnite debljine pola centimetra.
 4. Takvu narezanu ciklu potopite u tekućinu od octa i ostavite da se namoči na par sati (može i preko noći).
 5. Potrebno je i sterilizirati teglice u koje ćete pohraniti kiselu ciklu. Postupak sterilizacije pogledajte ovdje.
 6. Zatim ciklu stavljajte u sterilizirane teglice, te je pasterizirajte. Morate paziti da u teglicama ne ostanu zračni balončići.
 7. Pasterizacija se radi tako da se zatvorene tegle s ciglom poslažu u posudu sa vodom na čije dno ste stavili kuhinjsku krpu. Teglice međusobno isto izolirajte krpom da se ne dodiruju te prokuhajte sve oko 5 minuta. Bitno je da voda prekrije ciklu skroz do poklopca.
 8. Nakon toga, ostavite teglice u vodi da se u potpunosti ohlade. Ako je pasterizacija bila uspješna, ohlađenim teglicama će poklopac biti uvučen (kao iz dućana), te će se pri otvaranju čuti ‘klik’.