Slavonski kuhani pereci

Recept za kuhane perece dobila sam iz Slavonije, pa tako ovi pereci sadrže i svinjsku mast. Malo sam se raspitala (zbog onih koji ne konzumiraju tu namirnicu) da li se može umjesto svinjske masti koristiti i putar, pa sam čula da može, ali ga se mora dodati malo više. Stoga sam u recept stavila i mogućnost od 8 žlica omekšalog putra, no moram priznati da još uvijek nisam osobno isprobala ovu varijantu.

Također, želim napomenuti da su ovi Slavonski kuhani pereci pune i tvrđe strukture, kao i svako drugo kuhano tijesto. Uz perece možete poslužiti pivo, a najbolje ih je konzumirati dok su topli.

slavonski kuhani pereci
Sastojci za Slavonske kuhane perece:
 • 500 g brašna
 • 7 žlica otopljene svinjske masti (ili 8 žlica putra)
 • 2,5 dcl toplog mlijeka
 • prstohvat soli i šećera
 • vrećica suhog kvasca (7 grama)
 • slani preljev: pola male žlice soli, 2 male žlice brašna, oko 5 velikih žlica vode
Priprema Slavonskih kuhanih pereca:
 1. Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka.
 2. Nije potrebno čekati da se tijesto digne, nego se odmah bacite u izradu pereca.
 3. Tijesto narežite na 6 – 8 malih loptica, te od svake napravite valjak.
 4. Poželjno je da valjak u sredini bude malo deblji nego na krajevima jer ćete tako lakše napraviti oblik pereca, a dok ga oblikujete slobodno ga malo stisnite rukama kako se ne bi počeo listati.
tijesto za kuhane perece
 1. U dublju tavu nalijte vode (možete dodati i žlicu sode bikarbone) i pustite da proključa, te ubacujte jedan po jedan perec. Pereci su gotovi kada isplivaju na površinu (treba im oko jedne minute).
kuhanje pereca
 1. Perece slažite u protvan na koji ste prethodno stavili papir za pečenje, a pećnicu ugrijte na 200°C.
priprema pereca
 1. Perece pecite oko pola sata, a kada primijetite da su lagano porumenili pospite ih slanim preljevom.
 2. Za slani preljev pomiješajte pola žličice soli, 2 pune žličice brašna te oko 5 velikih žlica vode. Trebali biste dobiti smjesu malo gušću od one za palačinke.
 3. Rumene perece izvadite iz pećnice, posipajte ih slanim preljevom (možete vilicom ili metlicom za premazivanje) te ih vratite u pećnicu i pustite da se Slavonski kuhani pereci ispeku do kraja.
slavonski kuhani pereci