Šnenokle

Šnenokle su tradicionalni hrvatski desert, austrijskog podrijetla. Originalnog naziva Schneenockerln, kod nas su poznate i kao Žličnjaci ili Paradižot. Šnenokle neki danas znaju praviti i sa pudingom od vanilije, a ja vam donosim onaj tradicionalni, originalni recept naših baka.

Sastojci za Šnenokle (za 4 osobe)
  • 4 jaja
  • 8 žlica šećera
  • 1 l mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica gustina ili 2 žlice brašna

tradicionalne šnenokle

Priprema Šnenokli:
1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka, te istucite bjelanjke u čvrsti šlag pomoću miksera. Pred kraj miksanja, dodajte im 4 žlica šećera i 1 vanilin šećer.

2. U loncu zakuhajte litru mlijeka, te ukuhavajte snijeg od bjelanjaka pomoću žlice (kao knedlice).

3. Obzirom da će ovih žličnjaka od bjelanjaka biti puno, morati ćete ih ukuhavati malo po malo. Svaki žličnjak potrebno je prokuhati oko jednu minutu sa svake strane.

4. Skuhane žličnjake vadite van sa grabilicom koja ima rupe, kako ne biste izvadili i mlijeko skupa s njima. Stavljajte ih u posudice za puding, a možete i u jednu veliku posudu.

5. Kada su svi žličnjaci skuhani, uzmite posudu sa žumanjcima te ih izmiksajte s 4 žlice šećera.

6. Kada ste ih dobro izmiksali, dodajte brašno ili gustin, te umutite žlicom.

7. Nakon toga, dodajte u dobivenu smjesu malo vrućeg mlijeka koje vam je ostalo od ukuhavanja žličnjaka, te dobro izmiksajte.

8. Mlijeko vratite na vatru i pustite da ponovo zakuha, te dodajte dobivenu smjesu od jaja i uz stalno miješanje kuhajte dok se smjesa ne zgusne.

9. Žutu kremu od jaja prelijte preko žličnjaka od bjelanjaka, te pustite da se dobro ohladi.