Sterilizacija staklenki

Ukoliko spremate zimnicu, uz voće ili povrće, obavezno vam trebaju i staklenke. Ako kiselite npr. ciklu, računajte da će vam za 1 kilu povrća trebati 2 staklenke od 720 ml. Kada radite pekmez, obzirom da voće dosta ispari prilikom kuhanja, dovoljna će vam biti 1 staklenka za 1 kilogram voća. Ovo su okvirne smjernice da se možete pripremiti ali računajte da je uvijek dobro imati koju staklenku viška.

Staklenke steriliziram tako da ih prvo operem u mašini za pranje suđa, a potom ih poredam na tacnu (moraju biti otklopljene), te zajedno s poklopcima stavim u pećnicu na 100°C stupnjeva. Nakon što se pećnica zagrije, ostavim ih tako još 15 minuta te potom ugasim.

Kada radite pekmez, njega ćete vrućeg stavljati u vruće staklenke. Kada ste ih napunili, okrenite ih na poklopac i držite tako par minuta, te ih nakon toga ispravite i vratite u toplu (ugašenu) pećnicu i ostavite preko noći da se sve ohladi, i to će biti dovoljno za dobru pasterizaciju. Nakon što se sve ohladilo, morate vidjeti kako se poklopac uvukao, kao kod kupovnih pekmeza.

No ako radite zimnicu ili kompot, tj. stavljate hladni sadržaj u teglice, još ćete ga morati naknadno pasterizirati.

Pasterizaciju ćete napraviti tako ćete u veliki lonac, na čije dno ste stavili kuhinjsku krpu, naliti vode da dođe do ruba teglice tj. do čepa (ne preko). Stavite sve da prokuha par minuta (staklenke odmah stavite u hladnu vodu da se lagano zagrijavaju). Nakon što ugasite vatru, ostavite sve u istoj vodi da se hladi do sutradan.

Ako je pasterizacija bila uspješna, nakon hlađenja ćete primijetiti da se poklopac udubio.